Следвайте Гласове в ТелеграмРастящото съперничество между двете най-могъщи държави в света

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРастящото съперничество между двете най-могъщи държави в света
Коментари Харесай

В НАСА се притесняват, че Китай цели да предяви териториални претенции върху Луната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Растящото съревнование сред двете най-могъщи страни в света напуща рамките на земното и към този момент доближава сферите на небесното. След като Китай се насочва към искрено враждебни дейности с други съседи в района, Вашингтон е все по-притеснен от темпото на китайския прогрес в Космоса, написа “Гардиън ”. Пекин не крие упоритостите си и редица скорошни сполучливи галактически задачи демонстрираха, че това не е единствено изразителност.

В петък Китай изпрати галактически транспортен съд на обиколка до противоположната страна на Луната. Мисията се дефинира като механически сложна и се чака да проправи пътя за пилотно кацане с екипаж и създаване на база на Южния полюс на Луната. Мисията на Chang’e-6 - кръстен на китайската богиня на Луната, има за цел да върне проби от страната на Луната, която е непрекъснато скрита от Земята. Мисията разчита на специфичен спътник в орбита към Луната поради неналичието на директна видимост от Земята. На същия спътник ще разчитат още две задачи без екипаж, планувани за 2026 и 2028 година, които ще изследват за съществуване на вода Южния полюс и ще се опитат да изградят пост за изпращане на астронавти до 2030-а година.

По-рано тази седмица беше изстреляна Shenzhou-18, най-новата задача на галактически транспортен съд с личен състав на Пекин до галактическата станция Tiangong. Станцията беше построена откакто Китай беше изключен от Международната галактическа станция. Заедно с тримата тайконавти измежду екипажа беше и жива риба, която беше наречена „ четвъртият член на екипажа “. Рибката зебра е част от опит за тестване на жизнеспособността на огромна затворена екосистема, включваща риби и водорасли, който цели да помогне на хората да живеят в космоса за дълги интервали, напомня “Гардиън ”..

Зад всичко това Съединени американски щати съзират геополитически планове. Миналата седмица шефът на НАСА Бил Нелсън намерено съобщи, че Съединени американски щати и Китай са в конкуренция за връщане на Луната, като Съединени американски щати не изключва опцията Китай да се опита да предяви териториални искания.

„ Вярваме, че огромна част от тяхната по този начин наречена гражданска галактическа стратегия е военна стратегия. И мисля, че в действителност сме в съревнование “, разяснява Нелсън.

Съединени американски щати възнамеряват да изпратят четирима астронавти покрай Южния полюс на Луната с задачата Артемис III до септември, 2026 година

„ На геополитическо равнище галактическите упоритости на Китай повдигат въпроси за това по какъв начин той може да употребява галактическия си потенциал, с цел да подкрепи своите районни и вътрешни политически и военни ползи “, споделя доктор Светла Бен-Ицхак, заместник-директор на Програмата за учени в западния космос на университета Джон Хопкинс. Генерал Стивън Уайтинг от Космическото командване на Съединени американски щати сподели пред кореспонденти предходната седмица, че напредъкът на Китай е „ причина за безпокойствие “, отбелязвайки, че е утроил броя на шпионските спътници в орбита през последните шест години.

Инфо: segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР